De verliezen op de Europese aandelenbeurzen zijn dinsdagochtend stevig opgelopen. DSM was dankzij sterke kwartaalcijfers de enige duidelijke winnaar in de AEX-index, waarin vrijwel alle andere fondsen aan beurswaarde moesten inleveren. In heel Europa kregen bankaandelen rake klappen.

De AEX stond aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 440,13 punten. De MidKap koerste ook 1,1 procent in de min, op 620,77 punten. De indices in Frankfurt en Parijs stonden 1,3 en 1,5 procent in het rood. De beurs in Londen ging 0,6 procent achteruit.

DSM zag zijn beurswaarde 3 procent stijgen. Het chemieconcern wist zijn winst afgelopen kwartaal stevig op te voeren en werd positiever over de resultaten in heel 2016.

Bankaandelen

In Europa stond de financiële sector weer onder druk, nadat bankaandelen maandag al terrein verloren na de resultaten van de stresstest. In Amsterdam zakte ABN AMRO 2 procent en verloor ING 3,8 procent. Verzekeraars NN en Aegon werden 2 tot 4 procent minder waard.

Elders in Europa leverden financiële instellingen als Deutsche Bank en BNP Paribas ruim 3 procent in. Commerzbank zag zijn beurswaarde 8 procent kelderen. De tweede bank van Duitsland zag in de eerste helft van het jaar de winst flink dalen door de moeilijke marktomstandigheden, zoals de lage rente.

Euro

In de AEX gingen verder aan grondstoffensectoren gerelateerde bedrijven hard omlaag. Shell verloor na de minnen van de afgelopen dagen nog eens 1,5 procent, ArcelorMittal bungelde onderaan de hoofdindex met een min van 5 procent en SBM Offshore speelde 2,6 procent kwijt.

Lufthansa behoorde in Frankfurt tot de sterkste dalers met een min van 3 procent. Door alle problemen waar de luchtvaart mee wordt geconfronteerd, zal het bedrijfsresultaat dit jaar krimpen, in plaats van de lichte groei die eerder nog werd voorspeld. Ook chipfabrikant Infineon (min 4,2 procent), winkelconcern Metro (min 7 procent) en autobouwer BMW (min 2 procent) verloren in Frankfurt veel terrein na de publicatie van kwartaalcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 40,46 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 42,65 dollar. De euro werd voor 1,1195 dollar verhandeld, tegen 1,1175 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl